UI/UID - Arayüz Tasarımı, UX (Kullanıcı Deneyimi) anlamına gelir. Önemli bir ayrıntı var ki iki kavram birbirine sıkı sıkıya bağlıdır. Her İkisi de kullanıcı deneyimine dayanır kullanıcıyı esas alır.
Mobil uygulama, web tasarım ve wazılım sektöründe karşımıza çıkan ve gerçekten çok önem verilmesi gereken kavramlar, UI (Arayüz Tasarımı ) ve UX (Kullanıcı Deneyimi).
Önemli bir ayrıntı var ki iki kavram birbirine sıkı sıkıya bağlı. Her ikisi de kullanıcı deneyimine dayanır ve kullanıcıyı esas alır.
UI (UID - User Interface Design) Somut bir kavram olarak karşımıza çıkan Arayüz Tasarımı Web Sitenizin görsel anlamdaki tüm elementleridir. Butonlar, renk tonları, çizgiler, fontlar hatta boşluklar bile. Her birisinin anlamı ve kullanıcı açısından önemi var! farkında olmasanız bile. Özellikle E-Ticaret sitelerinde dikkatimizi çeken, web sitesi içerisinde kolayca gezinmenizi sağlamak, aradığınıza kolay ulaşmanız, renklerin sizi rahatsız etmemesi gibi özelliklerin hepsi sizi daha fazla web sitesinde tutabilmek için. Ve tabii ki memnun olmanızı sağlamak.
Tabii ki bunları yapabilmek için de bir kavram daha gerekiyor. O da, aslında somut olan UI (UD) kavramını da kapsayan ve soyut bir kavram olan UX User Experience (Kullanıcı Deneyimi). Kısaca UX (User Experience), Web Tasarımınızı, E-Ticaret Sitenizi (Sanal Mağaza), Mobil Uygulamalarınızı Geliştirirken “Kullanıcıların Davranışlarından ve Kullanıcı Alışkanlıklarından” yola çıkmamız. Kullanılacak strateji, müşteri veya ziyaretçi kitleniz, sektörünüz, Mobil Kullanım Alışkanlıkları, Web Site Kullanım Alışkanlıkları gibi birçok farklılık, Projenizin yönünü değiştirir. Başarılı veya başarısız olmasını sağlar.
Bunun için dikkat edilecek bazı adımlar şöyle.
- Kullanıcı Strateji Araştırması
- İçerik Stratejisi
- Görsel Tasarım
- Bilgi Mimarisi
- Etkileşim Tasarımı
- Kullanılabilirlik
Yukarıdaki UI (UID) ve UX kullanılarak ideal bir projenin gerçekleşmesi için gereken senaryonun satır başları yer almaktadır. Maddelerden birisini çıkardığınızda başarısızlıkla sonuçlanma ihtimali çok yüksektir. Bu adımları sonuna kadar yapıp tasarımın başarı oranını ve kullanım kolaylıklarını deneyimlemek için Eskiz (Sketch) Tasarımları yapılmaktadır. Bu Sayede daha önce gözden kaçmış, ileriki süreçlerde karşımıza çıkma ihtimali olan hataları tespit etmiş oluyoruz. Bir projenin başarı oranıyla doğrudan ilgili olan “Bilgi Mimarisi” Yazılım, Tasarım ve İçerik Başlıklarının kusursuzca bir araya getirilmesidir. Bu aşama da başarıyla sonuçlandıktan sonra gönül rahatlığıyla E-Ticaret Projenizin, Mobil Uygulamanızın, Web Tasarımımızın Arayüz tasarımını tamamlayabiliriz.