VR, gerçek dünya ile bilgisayarların sanal dünyasını bir araya getiriyor ve dijital (sanal) dünya ile etkileşmemizi sağlıyor.
Bilinen ismiyle VR, Sanal Gerçeklik (Virtual Reality) sanal bir evrenin içindeymişiz gibi hissetmemizi sağlayan kavramlar ve araçlar bütünüdür. Bir diğer tabirle gerçek dünya ile sanal dünya duvarlarının yıkılmasıdır. Temelinde Akıllı Telefonlar, Tabletler ve Yeni Nesil Sanal Gerçeklik Gözlükleri yatıyor.
VR, gerçek dünya ile bilgisayarların sanal dünyasını bir araya getiriyor ve dijital (sanal) dünya ile etkileşmemizi sağlıyor. İlk olarak savaş uçağı pilotları için geliştirilen kaska takılan ekranlar ile kullanımı olmuştu. Pilotlar böylece hedeften ayırmadan tüm bilgilere erişebiliyordu. Pahalı bir teknoloji olduğu için (Ferrari Fiyatında) farklı bir amaç için kullanılmadı. 2000’li yıllarda geliştirilen, endüstriyel amaçlı ürünler için denemeler yapıldı fakat teknoloji yeterince olgunlaşmadığı için başarısızlıkla sonuçlandı. (Nomad Sanal gerçeklik ekranı Microvision tarafından geliştirildi.) [Rolland, 2012].
Heyecan verici gelişmeler ile sonraki yıllarda giyilebilir Sanal Gerçeklik (VR) ve Artırılmış Gerçeklik (AR) gözlüklerinin akıllı telefonların yerini alacak gibi görünüyor. Google, Facebook-Oculus, Microsoft, Intel, Magic Leap, ve Nvidia gibi teknoloji devleri bu alanlarda yazılım ve donanım ürünleri geliştirmek için yarışıyor.